Alkoholfri öl

Vissa brukar föraktfullt jämföra alkoholfri öl med koffeinfritt kaffe och fråga sig vad som egentligen är meningen med detta påhitt. Hur ofta har man inte hört någon utbrista att man då lika gärna kan dricka vatten eller läsk? Ingenting kunde vara mer fel. När man ska köra bil, vill vara pigg och kry dagen efter eller bara inte vill dricka alkohol men ändå avnjuta en god öl till mat eller fest så är den alkoholfria ölen idag ett närmast fullgott alternativ till sin mer alkoholstarka föregångare.

Alkohol som smakförstärkare

Länge drogs också den alkoholfria ölen liksom det alkoholfria vinet med dåligt självförtroende och ett vanligt produktionssätt var att man helt enkelt tillverkade den alkoholfria ölen enligt samma grundrecept som märkets starköl för att sedan ta bort alkoholen. Problemet med detta är att alkoholen inte bara finns i ölen för att ge den som dricker ett rus. Den fungerar också som smakförstärkare och påverkar alltså smaken mer än man kanske först tror. En öl som är fantastiskt god vid 4,5 procent kan smaka vedervärdigt om alkoholhalten pressas upp till 7,0 eller ner till 0,5 eftersom det övriga receptet inte är anpassat efter den högre eller lägre alkoholsmaken.

I och med att såväl det allmänna ölintresset som intresset för alkoholfri öl har ökat har också många bryggerier börjat lägga ner mer tankemöda på hur man ska få det alkoholfria ölet att smaka gott. När man till exempel dricker Wiehenstephaners alkoholfria veteöl är den förvisso en aning mer vattnig än originalen men fortfarande en bättre smaksensation än många mer medelmåttiga veteöl med alkohol. Ett annat bryggeri som verkligen kommit att briljera med den alkoholfria ölen är det skotska Brewdog vars öl ofta präglas av kraftig humlesmak och eftersom humlet i sig tar så mycket plats behövs inte alkoholen på samma sätt för att förstärka smaken.

Så drick inte läsk nästa gång du ska köra bil hem från festen. Ta en av alla fantastiska aklhoholfria ölsorter.