Brygga eget öl

Det finns många olika ölsorter. Det sägs att det finns ett öl för alla, även om man inte är en generell ölälskare. Det gäller bara att prova många olika sorter. Att brygga sitt eget öl kan vara ett alternativ, eller en rolig hobby, särskilt om man är två som gör det tillsammans. Att våga experimentera och på så sätt få fram sin egen favoritsmak. Öl med smak av fläder eller kanske maskros? Björköl var populärt förr i tiden, det kanske faller i smaken?

Utrustning

För att brygga eget öl hemma behöver man skaffa några saker. Det behövs verkligen inga större bryggeriapparater utan det går lika bra med kokplattor, kittlar och annat man kan få tag på ganska billigt. Det dyraste man behöver är nog en kylspiral, men det är väl investerade pengar för att ölet ska bli bra. Denna kylspiral behövs för att snabbt kunna kyla vörten snabbt.

För att brygga eget öl behövs:

  • En kittel på minst 20 liter
  • En mäskpanna, minst 20 liter med kran nertill och en falskbotten ovanför kranen
  • En 30-40 liters kittel till vörtkokningen
  • Kokplatta
  • Termometer
  • En känslig hushållsvåg, helst en digital sådan.
  • Refraktometer för att mäta vörtens densitet med
  • Pipett
  • Slev
  • Isolering till mäsk- och vörtkärlen. Liggunderlag är billigt och funkar bra.
  • Kylspiral
  • Jästunna med jäsrör. Minst 30 liter.
  • Saftmaja, d.v.s. en sil med duk och ben
  • Rengöringsmedel
  • Hävert
  • Flaskor
  • Kapsyler
  • Kapsyleringsapparat

Ingredienser

När all utrustning är införskaffad är det dags att leta recept och skaffa ingredienser. Vilka ingredienser det blir beror ju på vad ölet ska vara för typ och vilken smak det ska ha. Här får man gå efter det recept som verkar intressant att prova. Ölets fyra grundingredienser är malt, humle, jäst och vatten. Vad malten är gjord av kan variera, det kan vara allt från korn till majs, ris eller till och med socker.

Våga prova och experimentera. Resultatet kan bli fantastiskt. Lycka till med bryggandet!