CBD olja och öl? En lyckad combo!

Hallå där i stugan nu var jag här med ett blogginlägg igen. Denna gång ska vi ta en otippad vändning om än bara för en stund. Nämligen CBD olja och öl, har du någonsin hört en sådan udda combo?

Ja flera av er vet säkert att CBD olja kommer ifrån hampaplantan, om inte så är det så. Denna växt har använts i tusentals år av mänskligheten och har hjälpt till att tillverka allt ifrån rep, kläder till…öl!

Ja det är faktiskt sant, även om det inte är särskilt vanligt så börjar det komma upp allt fler smaker. Sist jag var i Danmark så fick jag testa på denna speciella lockelse och låt mig säga att jag inte blev besviken. En öl likt inget annat, med toner av växtlighet och en sorts gömd sötma.

Precis som många av er andra så visste jag inte så mycket om vad hampa var för något och då jag älskar att lära mig mer, så började jag kika runt vad det här var för växt egentligen.

Som jag nämnt innan så går det att göra öl på hampa, sen om det här är en relativt nytt fenomen har jag inte riktigt hunnit bilda mig uppfattningen om. Men jag tänkte berätta om lite andra spännande vetande.

Det första dokumenterade bruket av hampa skedde i Kina för över 8000 år sedan, där man funnit keramik som nyttjat hampafibrer. Även det första pappret som även det tillverkades i Kina nyttjade en kombination av hampafibrer och mullbär, det sägs att en av de stora anledningar till varför Östasien var så mycket mer utvecklade än européerna under många århundraden var just på grund av uppfinnandet av papper, vilket möjliggjorde att kunskap enklare kunde bevaras till kommande generationer.

Vi spolar fram bandet lite under kolonialtiden så frodades odlingen av hampa, överallt i världen skapades plantage och var en av de mest odlade grödorna på planeten jorden. Varför då tro?

Jo hampa kan växa i stort sätt över allt på planeten och har dessutom några av de bästa fibrerna på planeten, otroligt nyttiga fröer och en hel uppsjö av användningsområden. Vad som gjorde det intressant under denna epok (1500-1700-talet) var nämligen att segelfartygen gjorde sin stora entre på världen. Vad tror ni fanns på dessa fartyg? Hampa såklart!

Seglen var av hampa, sjömännens kläder var gjorda av hampa, sprickorna mellan trästockarna tätades med hampa, repen (och det fanns mycket rep på segelbåtar). Något de första kolonisatörerna gjorde var att börja plantera hampa.

Både Benjamin Franklin och George Washington odlade hampa på sina gårdar och under perioder har det varit lag på att behöva odla hampa, på grund av dess viktighet!

Även här hemma i Sverige har det odlats en del hampa och nu på senare år har det börjat bli allt mer. Riktigt skönt tycker jag, för jag spar det bästa till sist. Det är nämligen så att odlingen av hampa kan drastiskt minska vår konsumtion av träd, det vill säg genom odlingen av hampa kan vi stoppa majoriteten av all skogsskövling.

Ja det blev en liten av stickare från mina traditionella inlägg, men jag hoppas nu uppskattar det ändå.