En hyllning till öl

Att sitta en varm sommardag med en kall öl i handen och bara njuta av nuets härlighet är för många det närmaste ett paradis man kan komma. För visst gör sig ölet som allra bäst på den första semesterdagen när solen skiner och alla måsten är som bortblåsta. Därmed inte sagt att det krävs varken sommardagar eller långsemester för att en öl ska förgylla tillvaron. Varje öl har sitt tillfälle och medan den ljusa, klara lagerölen gör sig bäst i sommarvärmen så finns det få saker som slår en mörk fyllig stout eller en belgisk trapistöl i en mysig publokal när man sökt skydd från höst- och vinterkylan.

Vad vore julen utan sin julöl som gifter sig med den feta julmaten och påsken utan sin påskbryggd som komplement till ägg och must? Vem vill avnjuta sin sill och snaps på midsommar utan den gyllene lagerölen som törstsläckare och smakförstärkare? Går det ens att tända en grill i det svenska landskapet utan att ha en öppnad öl i handen och fler på kylning när törsten tränger på. Oavsett vart man befinner sig i världen så har olika länder och kulturer sin variant av denna 7000-åriga dryck. Tyskland och Tjeckien med sin fantastiska pilsner, England med sin Real Ale och Bitter, Belgien med sin Trapistöl och Irland med sin nationalstout Guinness och dess läskande, vita skumkrona.

Oavsett om du föredrar en överhumlad IPA från ett mikrobryggeri så litet att knappt ägaren hört talas om det, en traditionell Bayersk veteöl från världens äldsta bryggeri Weihenstephaner eller en klassisk svensk pilsner så kommer ölen alltid att hitta en plats i såväl vardag som fest. Så öppna burkarna, av med kapsylerna, ställ fram glasen under tappkranen och låt den underbara maltdrycken skumma och möta dina törstande strupe. Ingen dag passar bättre än idag att avnjuta denna historiska och ändå så moderna läskande dryck, traditionellt bryggd på malt, humle, jäst och vatten.