God mat blir bättre med öl

Det finns få saker som slår en riktigt vällagad måltid precis när vardagen övergår till helg. Det enda som riktigt kan konkurrera med det är en riktigt vällagad måltid med en väl utvald öl som gifter sig med matens smaker.

Kryddstark mat

Kryddstark mat från exempelvis Indien, Thailand eller Japan med sin wasabi kombineras med fördel med en ljus öl med låg beska så att beskan inte konkurrerar för mycket med kryddorna. Kanske en god svensk lager, eller varför inte en bayersk veteöl som väger upp det starka med sin läskande sötma.

Pizza

När det kommer till svenskarnas favoritmat nummer ett, nämligen Pizza så avgörs givetvis ölvalet av vad du har på Pizzan. En ljus lager passar till de allra flesta varianterna, särskilt om du är förtjust i kryddstarka pizzasorter. Men även olika former av ale och IPA kan passa bra till mer köttyngda och salta pizzavarianter.

Rött kött, viltkött och lamm

Framåt hösten när vinden biter i kinden och mörkret kommer tidigare för var dag är det mysigt att kura in sig i stugvärmen och laga till en god viltgryta. Till höstiga grytor och framförallt till viltkött passar såväl engelsk som belgisk ale alldeles utmärkt, och vill du ytterligare förstärka smakupplevelsen så glöm inte att blanda i lite av alen i själva grytan. Vill du istället byta ut viltköttet mot vanligt nöt, fläsk eller lamm kan du med fördel byta ut alen mot en pilsner med lite beska, även om alen också passar utmärkt.

Skaldjur

När du äter skaldjur kan du välja en god pilsner med lite beska men vill du äta hummer som en riktig Irländare så tar du en skummande Guinness både till hummern och till förrättsostronen. Även andra typer av stout går givetvis bra.

Ost och kex

De flesta har nog ätit ost med kex och vin. Men faktum är att den fylliga engelska alen fungerar minst lika bra. Kanske för att den är den felande länken mellan öl och vin.