Lageröl och pilsner

Att smaka sig fram genom alla nya IPOR, APOR, Rågöl och suröl kan vara en fantastisk smakupplevelse men ibland vill man bara ha en god svalkande öl till maten, festen eller solstolen. I dagens mikrobryggeri-hysteri glöms ofta den klassiska lagerölen och pilsnern bort till förmån för mer experimentella och hippa ölsorter men man ska inte glömma bort att några av världens största öl-nationer som Tyskland och Tjeckien brygger prisvinnande och fantastiskt goda ljusare ölsorter som passar bra till såväl kryddstark mat som till svensk husmanskost eller varför inte till den gamla 70-talsnyheten Pizza.

En nygammal goding

Även om de flesta förknippar gammal hederlig öl med just ljus lager eller pilsner så kom den faktiskt senare än dess äldre föregångare, den överjästa alen. Lager och pilsner är till skillnad från alen underjäst vilket gör att den har bättre hållbarhet och därmed kan lagras bättre, därav namnet. Och apropå namn så frågar sig många vad som egentligen skiljer en lager och en pilsner åt? Faktum är att lager från början är ett samlingsnamn på tre olika sorter där pilsner var en av dem. Munchentyp eller bayersk är lite mörkare i tonen med svag humleton medan Pilsnern är ljusare med mer beska vilket ofta kännetecknar tjeckiska sorter som Budvar (föregångaren till och betydligt mer smakrik än Budweiser), Starobrno och Staropramen. Slutligen finner vi den så kallade Wienerlagern som kännetecknas av en nötaktig, småsöt smak och en aningen rödaktig färgton.

Drick till mat och fest

Som tidigare nämnts så finns det en i allra högsta grad levande lager- och pilsnerkultur i såväl Tyskland som Tjeckien men också i USA och i de flesta andra av världens länder. Även många mikrobryggerier har börjat uppmärksamma dessa klassiska ölsorter som annars riskerar att försvinna bland all suröl och IPA så om du känner för att både dricka klassisk lager men ändå vill utforska nya marker så är det bara att gå in och bläddra i systembolagets stora sortiment.