Öl med mat och mat med öl

Att smaksätta mat med vin och kanske även med whisky eller cognac är inte helt ovanligt. Förutom att sätta en liten lyxig touch på såsen eller grytan så höjer det ofta smaken och gör en god måltid fantastisk. Det kan vara lätt att glömma bort att även öl fungerar utmärkt, inte bara som måltidsdryck utan också som ingrediens i ett flertal olika rätter.

Sjömansbiff

Först och främst får man givetvis inte glömma sjömansbiffen som får sin karaktäristiska smak av den ljusa ölens maltiga arom och beska. Ett måste för alla ölälskare. Husmanskost kan med andra ord smaka riktigt gott.

Porterstek

En annan klassiker är den fantastiska portersteken. Välj helst en mindre besk porter för en mer balanserad smak och glöm för guds skull inte att tjuvsmaka på portern medan steken tillagas i ugnen.

Sydfransk ölpaj

Kombinationen sydfransk öl och paj kan låta konstigt men när det kommer till ölbaserad mat är den en klassiker. Förutom ljus öl innehåller den också en annan alkoholrelaterad ingrediens, nämligen farinsocker som mest är känt för att användas i Irish Coffee.

Höstiga grytor med ale eller porter

Alla rätter behöver inte bygga på exakta recept. Ibland kan experimentslusta vara den bästa ingrediensen, näst efter öl i din matlagning. Så plocka fram receptet på din favoritgryta med mustiga, höstiga ingredienser och testa att tillsätta en lagom bitter ale eller porter för ännu mustigare och fylligare smak. Endast fantasin sätter gränser.

Sist men inte minst

Slutligen. Man behöver inte heller ha ölen i maten för att skapa en smärre smaksensation. Exempelvis på Irland är deras mest kända stout tillsammans med såväl hummer som med ostron en klassisk kombination. Kanske inte så konstigt i och med att Irland är en mångårig fiskenation förutom dess rika ölkultur. Den som ännu inte provat denna otippade kombination bör genast bege sig till den gröna ön och testa.